Wat gebeurt mij nou (8) – Ik ben een pleaser

Een burn-out geeft stof tot nadenken, hoe ben ik hier aan gekomen? Wat kan ik doen zodat dit niet meer gaat gebeuren? Wat heb ik verkeerd gedaan? Hier schreef ik de vorige week ook al een beetje over. Wil je het artikel van de vorige week lezen klik dan hier.

img_30291823

 

Er moeten dingen anders, dus ging ik op zoek naar mijn zwakheden samen met mijn psycholoog van Ciran. Hij wist keer op keer de juiste vragen te stellen en zo kwam ik steeds meer over mijzelf te weten. Een van de dingen waar ik achter ben gekomen is dat ik een “Pleaser” ben (oehhhh was), je hebt verschillende benamingen voor verschillende karakter eigenschappen dit betekent dat ik graag anderen tevreden wil houden. “Als die ander maar gelukkig is ben ik het ook” Ik kreeg dan ook vaak complimenten, van die complimenten groeide ik en kreeg ik nog meer drang om te pleasen. Alleen gaat het pleasen ten koste van jezelf, omdat je vergeet met jezelf rekening te houden en je ook regelmatig over je eigen grenzen gaat. Maar johhhh dat over je eigen grenzen gaan is niet erg, zolang je maar leuk vind wat je doet, en dat was ik, ik genoot van de dingen die ik deed en ik genoot nog meer van de complimenten die ik kreeg, dat gaf mij nog meer redenen om te pleasen want die complimenten daar leefde ik van, die complimenten gaven mij energie. Ik vergat dat ik “in” en “tijdens” het pleasen langzaam maar zeker mijzelf aan het verliezen was. Maar dat had ik niet door, helemaal niet! waarom niet? zal jij je afvragen, ik zal het je vertellen, ik was niet met mijzelf bezig dus had ik ook dat niet in de gaten.

“Je komt erachter dat het anders moet”

Maar als je dan in een burn-out terecht komt dan kom je er achter dat het anders moet, dan ga je opzoek waar het mis is gegaan. Ik denk dat ik nooit precies helemaal zal weten waar het precies mis is gegaan maar ik ben heel veel over mijzelf te weten gekomen waardoor ik er achter ben gekomen dat een aantal dingen anders moeten, en door die dingen aan te pakken ben ik er weer bovenop gekomen wel moet ik er altijd voor blijven waken dat ik niet terug val.

img_30281822

“Ik zal er altijd voor moeten blijven waken dat ik niet terug val”

Wat ben ik anders gaan doen in mijn leven? Ik ben er achter gekomen dat pleasen mij niet gelukkig maakt het geluk gevoel wat ik daarvan kreeg was tijdelijk, ik ben opzoek gegaan wat mij wel gelukkig maakt. En wat mij gelukkig maakt is dat ik eerst voor ik iets voor een ander doe nadenk of ik het zelf wil, of dat ik gewoon die ander tevreden wil houden? Even tussendoor, er is niets mis mee om een beetje te pleasen echt niet,  je kan best wat voor een ander doen, je moet er alleen niet in doorslaan zoals ik deed. Ik haalde mijn energie uit het pleasen en dat is gewoon niet gezond. Als ik eerst even de tijd neem en nadenk of ik er tijd voor heb, of ik het wil, of ik het leuk vind en of het niet te veel voor mij is, kan ik daarna een overwogen beslissing maken. Na goed over die dingen nagedacht te hebben kan ik ja of nee zeggen. Ik merk nu steeds meer als mensen mij dingen vragen dat ik niet meteen ja of nee zeg maar dat ik ze de keerzij van de medaille laat zien, dan ben ik niet alleen aan het nadenken of iets handig is maar ik laat een ander mee denken. Nu besef ik heel goed dat de ander vaak voor zijn eigen hachje gaat, maar als er dan een nee komt weten ze wel meteen waar het vandaan komt. Ik ben er mee aan het werk en merk dat deze dingen mij steeds beter af gaan. Ik hoef zeker niet op alles nee te zeggen maar net zo goed hoef ik dus ook niet op alles ja te zeggen.

Wat voor persoon ben jij?

Wat voor persoon ben jij? ben jij net als ik een pleaser? of ben je juist heel anders? Denk er eens over na wat jou gelukkig maakt? volg jij je geluk of staan er dingen in de weg?

Liefs Jiska xxx

One Reply to “Wat gebeurt mij nou (8) – Ik ben een pleaser”

  1. Pingback: Wat gebeurt mij nou (9)- Hoe herken ik een burn-out - Modedingen