Opvoeden ofzo – Willen wij onze kinderen wel wat leren?

Soms vraag ik mij af of wij onze kinderen wel wat willen leren. waarom denk ik dat? Hoezo hoor ik je denken. Dat zal ik je vertellen. Ga lekker zitten pak een kopje thee en ga er wat van vinden. Misschien ben je het een klein beetje met mij eens, misschien helemaal niet, dat kan en mag allemaal.

Bron afbeelding: jocatop.fr

Ik zal jullie even uitleggen waarom ik mij afvraag of wij onze kinderen wel wat willen leren. Ik zie steeds vaker kleuters die zich bijv. nog niet kunnen aankleden. Dit komt niet omdat de kleuter het niet wil. Dit komt vaak omdat ze het echt en oprecht niet kunnen. Hoe kan het dat de kleuter van tegenwoordig zichzelf niet meer kan aankleden? Ik heb daar een uitgesproken mening over, het is simpel, omdat wij het onze kinderen niet leren. En als een kleuter dit niet vaak genoeg oefent lukt het ook niet. Ik zal even uitleggen hoe dat komt. Een kleuter moet zich op motorisch gebied nog ontwikkelen en aan en uitkleden vergt heel wat motoriek van een kind. Dit kan je stimuleren door het veel te oefenen (elke dag dus) Doordat het veel geoefend wordt gaat het kind zich ontwikkelen en zal het aankleden steeds vaker lukken. Als wij dit niet oefenen dan blijft de ontwikkeling achter en duurt het veel langer tot dat een kind zich zelfstandig kan aankleden.

Ik wil in dit artikel echt niet met vingers wijzen en ik snap best dat het voor veel ouders een tijdrovende klus is om met je kind bezig te zijn zodat het zichzelf kan aankleden, ik vind je dan als ouder heus geen slechte ouder. Maar hoe leuk is het als jij je kind ziet ontwikkelen. Hoe leuk was het om je kleintje voor het eerst te zien kruipen en daarna de eerste stapjes, weet je nog hoe trots je was? Zo trots kan je weer zijn als je kind zich voor het eerst aankleed. Het hoeft niet in een keer goed!

Ik geef wat tips voor de ouders die het toch leuk vinden om er mee aan  de slag te gaan: sta elke dag tien minuten eerder op, Help bijv. met een trui met het hoofd en laat de armen zelf doen, laat je oogappeltje op de grond zitten om zo de broek aan te kunnen trekken en laat het lekker even stoeien met de beentjes en de broekspijpen. Je laat je kind eerst lekker stoeien en helpt hier en daar een klein beetje mee. Dat laat je elke dag een beetje meer los. Uiteindelijk na een tijdje geoefend te hebben staat ineens je kind aangekleed en wel naast je. Ja, hoor het heeft zichzelf aangekleed. Je zal merken dat naar mate de tijd verstrijkt het allemaal steeds vlotter gaat. Het was een klein beetje investeren maar die tijd win je weer terug als je lieve schat zich naar een paar weken zichzelf vlot kan aankleden.

Heel veel succes bij het oefenen!

Liefs Jiska xxx