Hoe mediteren je leven kan veranderen

Vroeger vond ik mediteren stom en zweverig, tegenwoordig ben ik daar op terug gekomen. Hoezo mediteren stom! hoezo mediteren zweverig! waarom is het zo belangrijk dat je het nut van mediteren gaat inzien? Ik zal met jullie mijn ervaringen delen.

Toen ik gelukkig alweer een aantal jaren geleden in een burn-out kwam. Kwam ik ook terecht in de door mijn bedrijfsarts aangegeven traject van Ciran. Helaas is Ciran failliet gegaan na een aantal misstanden binnen hun organisatie, wat ik nog steeds heel erg jammer vind, want ohhh wat ben ik goed geholpen met hun fantastische programma. Maar goed om even terug te komen op mijn verhaal, ik leerde tijdens mijn intensieve therapie ook mediteren. Ik leerde gedachten er te laten “zijn” maar daar vooral niet op te focussen, ik leerde ademhalingstechnieken want tjonge wat zat ik hoog in mijn ademhaling, ik leerde te ontspannen, ik leerde naar mijn innerlijke “ik” te gaan, ik leerde even een moment voor mijzelf te nemen (wat ik nog steeds moeilijk vind), Ik leerde bewuster naar mijn lichaam te luisteren, Ik leerde mijn lichaam en geest rust te geven, en misschien leerde ik nog veel meer dingen waar ik nu even niet op kan komen.

Mediteren zweverig? onzin het heeft mij erg geholpen!

Dus mediteren zweverig? onzin het heeft mij erg geholpen. Ik moet wel zeggen dat als ik er niet bewust mee bezig ben, dat ik het ook weer heel snel vergeet of uitstel. Ik merk de laatste tijd dat ik te weinig dit soort dingen doe. Dan merk ik dat mijn ademhaling weer hoger zit en ik weer vaker gespannen ben. Het is dus voor mijn gemoedstoestand heel goed om te mediteren. Ik merk dat het ook niet in een keer fantastisch gaat, dat je echt moet oefenen met ademhalingstechnieken en dingen te laten “zijn” en “loslaten” van bepaalde gevoelens. Het kost mij wat meer moeite en soms lukt het helemaal niet. Dus denk niet als je het nu gaat proberen en het lukt niet, dit is niets voor mij.

Je zal er steeds beter in worden

Het is goed om er in groeien en je zal er steeds beter in worden want iedereen kan dit en kan dit leren. Gun jezelf dat momentje op de dag, gun je lichaam en geest rust. En je zal zien dat je er kracht en energie ervoor terug krijgt. Als je het moeilijk vind om zelf te mediteren omdat je geen idee hebt hoe je moet beginnen dan zijn er genoeg “hulp” apps waarmee je prettig kan mediteren, waar iemand tegen je spreekt en leert hoe je dit moet aanpakken. Ik gebruik zelf de app headspace, ik vind dit een fijne app die goed bij mij past, er is vast ook een app die bij jou past. Niet iedereen is hetzelfde en vind dezelfde dingen prettig dus ga zelf op zoek naar een app die jij prettig vind. Ik vind het ook fijn dat deze app herinneringen stuurt met een kort berichtje wat mij ook helpt.

Succes bij het mediteren

Liefs Jiska xxx