Wat gebeurt mij nou (4)

In dit artikel schrijf ik in delen over de tijd van mijn burn-out en mijn weg naar het herstel. Wil je het vorige artikel lezen klik dan hier. Een van de eerste dingen die mij bij zijn gebleven van mijn theorielessen is dat het brein een eigen wil heeft.

img_119544“Het brein is lui”

Het brein lui is en kiest voor de gemakkelijkste weg. Daar hebben wij last van zeker als je even niet lekker in je vel zit, dan voel je dat goed. In een normale situatie kan je er tegenop knokken maar dan even niet, dan raken wij vermoeid, krijgen wij pijntjes, en hebben wij last van depressies enz.

Zo is het bijv. ook als je een ongeluk hebt gehad en je benen geamputeerd moeten worden, dan voel je nog wel pijn alsof je je benen nog hebt, je voelt ze ook gewoon want dat is het laatste wat je brein onthouden heeft. Je brein blijft dus prikkels afgeven. In het laatste geval is het meestal te opereren omdat het voor deze mensen vaak een onhoudbare situatie is (zij hebben continu pijn). Maar in mijn geval van mijn burn-out met depressie kan je leren omdenken. Ik moet zorgen dat mijn brein een nieuwe weg gaat aan maken en niet meer over dezelfde weg raast. Dat kan je niet in een keer dat vergt oefening en ondersteuning van een therapeut. En het is echt zo dat het brein zo werkt, toen ik mijn enkel brak en geopereerd moest worden kreeg in een ruggenprik. Toen de operatie allang klaar was had ik het gevoel dat ik met mijn knieën opgetrokken zat. Ik had hele vermoeide benen. Ik vroeg dan ook aan de verpleegkundige of mijn benen naar beneden mochten want ze waren erg moe. Ze vertelde mij dat dat het laatste was wat mijn brein onthouden had omdat ik recht op zat tijdens de ruggenprik. Ik herkende toen wat ik geleerd had bij Ciran. Toen ik eenmaal wist dat mijn benen lagen ging het vermoeide gevoel snel weg omdat ik mijn brein nieuwe signalen af gaf, terwijl er niets aan de situatie veranderd was.

img_12371001

Wij kunnen dus onze brein voor de gek houden en door ons denken een omleiding geven zodat het nieuwe weggetjes gaat aanmaken en die vermoeidheid, pijn enz. niet meer gaat voelen. Of te wel, niet meer steeds gaat voelen zoals je hem voelt tijdens een burn-out, want als jij je teen stoot zal je natuurlijk gewoon pijn voelen.

We maken nieuwe weggetjes naar positiviteit.

Liefs Jiska xxx

One Reply to “Wat gebeurt mij nou (4)”

  1. Pingback: Wat gebeurt mij nou! (5) - Modedingen